Obecný úrad Čerenčany
S. Kollára 33
979 01 Čerenčany
Realizácia účinného separovaného zberu pre recykláciu a kompostovanie nám môže ušetriť
nemalú časť finančných prostriedkov, ktoré vynakladáme na zneškodňovanie odpadu.
Separovaním jednotlivých zložiek komunálneho odpadu môžu obce a mestá:
Veľkú časť odpadu zo záhrad a domácností tvorí bio odpad. Vynikajúcim spôsobom jeho využitia je kompostovanie. Najjednoduchším a najlacnejším spôsobom je kompostovať bioodpad v hrobliach. Ak to však takto z nejakého dôvodu nechcete robiť, je potrebné zhotoviť si kompostovací zásobník. Ten môže byť z dreva, kovu, plastu a pod. Dnes už ponúka množstvo firiem hotové zásobníky, ktoré si stačí kúpiť a kompostovať. Krajšie a väčšinou aj lacnejšie než kúpené zásobníky sú tie, ktoré si zhotovíme sami. Pre tých, ktorí si také chcú zhotoviť a nevedia ako na to, je práve tento návod :
Zásobník s prednou vyberateľnou stenou.
24 dosák 100x10x2 cm
1 lišta 100x3x3 cm
2 lišty 60x3x3 cm
2 lišty. 60x6x2 cm
Najprv zašpicatíme stĺpy (4 hranolčeky). Na dva, ktoré budú tvoriť prednú stenu pribijeme lišty tak,aby tvorili drážku pre dosky, ktoré sa do nej budú zakladať. Ak to máme pripravené, postupne pribíjame dosky na bočné steny tak, aby medzi jednotlivými doskami ostávala 5 cm medzera. Tá bude slúžiť na vetranie kompostovaného materiálu. Nasleduje zadná stena a lišta na prednú stenu,ktorá udržiava správny rozostup bočných stien. Položíme zhotovené kompostovisko na miesto a jemne ho zatlačíme alebo zatlčieme do zeme. Prednú stenu budú tvoriť samostatne vyberateľné dosky, ktoré od seba oddelíme tak, že do každej (až na poslednú najvrchnejšiu) zhora pribijeme klince tak, aby vyčnievali 5 cm.
odpad z kuchyne | odpad zo záhrad | iný organický odpad |
– zvyšky z čistenia ovocia a
zeleniny – zvyšky jedál (malé množstvo) – potraviny (malé množstvo) – čaj, kávový výluh – potravinami znečistený papier
| – kvety
– pokosená tráva – konáre, lístie – zhnité ovocie – vypletá burina
| – popol z dreva
– hobliny – drevené piliny – hnoj a trus – vlasy, perie – papierové obrúsky a servítky
|
druhotné suroviny | problémové látky | Iné
|
– kovy
– plasty – sklo – textil – papier
| – farby
– staré lístie – staré oleje – batérie – chemické prostriedky | – prach zo smetí a vysávania
– časti rastlín napadnuté chorobami – kosti a mäso – mliečne výrobky
|
Kompost si môžete založiť na hociktorom mieste záhrady. Je však vhodné dodržať
niektoré zásady a odporúčania:
Ak sme sa už rozhodli pre spôsob, akým budeme kompostovať (hrobľa, zásobník), začnime so zberom organického materiálu. Dno kompostovacej kopy vysypeme hrubším materiálom (posekané drevo, konáre), aby sme zabezpečili cirkuláciu vzduchu a odtok nadbytočnej vody.
Kompostujeme iba upravené (posekané, drvené, nalámané) materiály.
Nazbierané materiály neukladáme do kompostoviska vo vrstvách, ale ich navzájom zmiešavame. Platí, že dusíkaté látky (hnoj, trus, pokosená tráva, kuchynský bioodpad, pozberové zvyšky zo záhrady…), ktoré sú väčšinou mäkké, šťavnaté a zelené, musíme zmiešavať s uhlíkatými (drevná štiepka, piliny, hobliny, lístie, slama, papier…), ktoré sú zväčša tvrdé, hnedé, suché a savé.
Je vhodné si na tento účel predbežne uskladniť materiály, ako je slama, lístie, drevná štiepka (uhlíkaté suroviny), pretože tie vznikajú iba sezónne, ale potrebujeme ich počas celého roka.
Počas celého procesu kontrolujeme vlhkosť kompostu. Ak stlačíme dobre premiešaný materiál v dlani, nemala by nám spomedzi prstov vytekať voda (max. 2-3 kvapky). Keď dlaň otvoríme, materiál by mal ostať stlačený (nemal by sa rozsypať). Podľa potreby kompost dovlhčíme alebo pridáme suchý, savý materiál.
Kompostovací proces je založený na aktivite mikroorganizmov a pôdnych živočíchov, ktoré k svojmu životu potrebujú kyslík. Preto musíme zabezpečiť dostatočné prevzdušnenie kompostovaného materiálu. To zabezpečíme vytvorením dostatočného množstva otvorov na zásobníku a minimálne 1-2 x ročne prekopávaním (prehadzovaním) kompostu (pri veľkom poklese objemu zakládky). Prekopávanie výrazne urýchľuje rozklad.
Kompostovaný materiál je vhodné premiešavať malým množstvom zeminy (nie je to však nevyhnutné). Jej podiel v zakládke by nemal byť väčší ako 10 %. Zemina obsahuje množstvo mikroorganizmov, ktoré napomáhajú rozkladným procesom, dokáže viazať vlhkosť a pomaly ju uvoľňovať do okolia, napomáha pri vzniku stabilnej drobovito – zemitej štruktúry a výrazne dokáže viazať zápach.
Približne po 6 – 12 mesiacoch je kompost vyzretý. Vyzretosť zistíme tak, že do nádobky s dobre prevlhčeným kompostom vysejeme semienka rýchlo klíčiacich rastlín (napr. žerucha), pritlačíme a zakryjeme fóliou. Ak počas týždňa väčšina semien vyklíči a má intenzívne zelené lístky, môžeme usúdiť, že kompost už neobsahuje nijaké látky škodlivé pre rastliny a môžeme ho už použiť v záhrade.
Po | Ut | St | Št | Pia | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Obec Čerenčany
S. Kollára 33/24
979 01 Čerenčany
Telefón: 047 / 581 18 07
Mobi: 0907 / 857 861
Email: obec@cerencany.sk
IČO:00649988 DIČ: 2021275795 IBAN:SK25 0200 0000 0000 1722 0392
TKO a SZ v obci Čerenčany
Brantner dispečing 0902 980 955
Brantner, tel:047/563 19 36
Výkup papiera od 9.00 hod. do 10.00 hod. pred OÚ